I Norveški državni fond zainteresovan za IPO Porschea

Fondovi

Volkswagen je prikupio obećanja od investitora za planirani IPO Porschea, a među zainteresovanima je i poznati norveški državni fond, izjavile su osobe upoznate sa situacijom.

Norges Bank Investment Management je pristao da učestvuje u jednoj od najvećih evropskih inicijalnih javnih ponuda (IPO), kazali su izvori. VW u pregovorima navodno trenutno zagovara valuaciju od oko 70 do 85 milijardi eura.

Pri gornjoj granici tog raspona Porsche bi vrijedio gotovo toliko koliko vrijedi i sam VW. Cijena povlaštenih dionica najvećeg evropskog proizvođača automobila je u posljednjih 12 mjeseci skliznula za oko 23 posto, što kompaniji daje tržišnu vrijednost od 89 milijardi eura.

Drugi veliki investitori poput finansijskog konglomerata T. Rowe Price Group već su iskazali interes za upis Porscheovih dionica, izvijestio je prošli mjesec Bloomberg News. Qatar Investment Authority se preliminarno obvezao na kupovinu udjela od 4,99 posto, objavljeno je nedavno iz samog VW-a, prenosi SEEbiz.

Dietrich Mateschitz, milijarder i idejni tvorac energetskog pića Red Bull, takođe je bio u pregovorima o kupovini dionica kroz ponudu, saznaje se. No investiciju vjerovatno neće sprovesti nakon što su se raspali pregovori o potencijalnom partnerstvu Porschea i Red Bulla u prvenstvu Formule 1, napominje dvoje ljudi upoznatih sa situacijom.

VW ovaj vikend ide ka tome da finalizuje odluku o rasponu cijena za Porsche te početkom iduće nedjelje krenuti s primanjem narudžbi investitora.