ECB mijenja ploču po pitanju kriptovaluta

Banke

Funkcioner Evropske centralne banke (ECB) istakao je prednosti digitalne valute centralne banke (CBDC), ističući pritom oprez u govoru koji je 27. maja objavila Banka međunarodnih poravnanja.

Vitas Vasiliauskas, predsjednik Upravnog odbora Banke Litve i član Upravnog vijeća ECB-a, održao je 12. aprila na konferenciji Reinventing Bretton Woods “Upravljanje blagim padom svjetske ekonomije” da li bi CBDC-ovi trebalo da budu veleprodaja, maloprodaja ili oboje.

Vasiliauskas je naglasio da bi CBDC-ovi trebalo da služe kao sredstvo razmjene, kao sredstvo plaćanja i zaliha vrijednosti, odražavajući kvalitete trenutnih oblika novca centralne banke, ali ne i konvencionalne rezervne račune ili privatnu kriptografsku imovinu. U slučaju puštanja u rad maloprodajnog CBDC-a, on bi bio dostupna široj javnosti, dok bi pristup veleprodaji bio otvoren samo finansijskim institucijama.

Među potencijalnim koristima od CBDC-a, Vasiliauskas je naveo povećanu učinkovitost plaćanja i poravnanja vrijednosnih papira te smanjenje kreditnog rizika i rizika likvidnosti druge ugovorne strane. CBDC s kamatama na maloprodajnoj nivou mogao bi navodno poboljšati transmisiju monetarne politike i ojačati prijenos politike kamatne stope na depozite i kredite. Međutim, Vasiliauskas je dalje upozorio:

“Količina novca u opticaju opada u nekim zemljama. To bi moglo značiti da će jednog dana, čak i ako se čini kao daleka perspektiva, svaka osoba morati imati račun kod privatnog subjekta samo kako bi izvršila plaćanja. Nažalost, to može dovesti do povećanog nivoa finansijske isključenosti”.

Maloprodajni CBDC bi tako osigurao da ljudi i dalje imaju pristup novcu centralne banke, rekao je Vasiliauskas i mogao bi na kraju imati pozitivne učinke na finansijsku stabilnost. U međuvremenu, jedno od ključnih pitanja koje bi centralna banka trebala da razmotri je pridržavanje CBDC-a zahtjevima za pranje novca i način na koji se mogu primijeniti standardi protiv pranja novca (AML) na anonimne forme CBDC-a.

Ranije u maju, ESB je objavio izvještaj o mogućem uticaju digitalnih valuta na ekonomska kretanja i monetarnu politiku, gdje se izričito navodi da bi se takve implikacije mogle pojaviti ako kriptovalute postanu vjerodostojna zamjena za novac i depozite, dok trenutno ne ispunjavaju funkcije novca.