Turska centralna banka utrostručila svop aranžman sa Katarom

Banke

Ovaj potez izmijenio je prvobitni limit od 5 milijardi dolara na početni sporazum o zamjeni dvaju zemalja 2018. godine, povećavši ga na 15 milijardi USD.

„Osnovni ciljevi sporazuma su olakšavanje bilateralne trgovine odgovarajućim lokalnim valutama i podrška finansijskoj stabilnosti dviju zemalja“, kaže banka. Izmjene su izvedene u turskoj liri i katarskom rijalu.

Linija za zamenu valuta (Svop aranžman) je ugovor između dvije centralne banke o razmjeni valuta, uspostavljen radi poboljšanja uslova likvidnosti i pružanja finansiranja u stranoj valuti domaćim bankama u periodima tržišnog stresa. Tržišta finansiranja su se pogoršala u Turskoj, a lira je dostigla najnižu tačku ikad ovog mjeseca usred zabrinutosti investitora u vezi sa finansijama zemlje.

Turska centralna banka je proteklih mjeseci povukla milione dolara iz svojih deviznih rezervi da bi kupila liru i podržala je prema dolaru. Proširena linija razmjene s Katarom – koja je posljednjih godina ojačala njegov politički i ekonomski odnos s Ankarom – omogućava turskoj centralnoj banci da pruži domaćim bankama potrebnu stranu likvidnost, bez korišćenja vlastitih deviznih rezervi.

Turska lira je u utorak doživjela lagani porast usred razgovora o linijama razmjene valuta iz Katara, Japanske banke i Banke Engleske, krećući se sa 6.877 za dolar ranije tog dana, na blizu 6.7806 lira za dolar.