Google preuzima Looker za 2,6 milijardi dolara

Investicije

Google je objavio da će kupiti Looker, privatnu kompaniju za analitiku velikih podataka, za 2,6 milijardi dolara u gotovini, u prvoj većoj akviziciji za novog izvršnog direktora Google Clouda Thomasa Kuriana.

Odjeljenje za računarstvo u oblaku kompanije Google tek je treće na globalnom nivou, iza Amazon.com Inc i Microsoft Corp. u smislu prihoda od iznajmljivanja infrastrukture i drugih računarskih alata za kompanije.

Međutim, Google Cloud BigQuery, alat za upravljanje velikim skupovima podataka, bio je među sjajnim tačkama u privlačenju kupaca, tvrde analitičari industrije oblaka.

Kurian je u intervjuu za Reuters rekao da je udvostručenje analitike imalo smisla dok je tražio da popuni praznine u svojoj jedinici. Looker i Google Cloud imaju slične kulture i dijele više od 350 korisnika, uključujući Blue Apron Holdings Inc i Hearst Communications Inc, rekao je.

“Kada smo pogledali kako proširiti naš portfolio, (podaci i analitika) je segment u kojem imamo snagu”, rekao je Kurian.

Looker je “komplementaran i dovršava naš temelj za analizu.”, dodao je.

Sporazum takođe odražava Kurianov plan za pridobijanje kupaca specijalizovanim softverom, budući da se rivali fokusiraju na opšte alate.

Looker iz Santa Cruza, koji je osnovan 2012. godine, zapošljava oko 800 ljudi, prikupio je 281 miliona dolara rizičnog kapitala i prošle je godine bio vrednovan na 1,6 milijardi dolara.