RiTE Ugljevik započinje izgradnju fabrike gipsanih ploča

Investicije

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je, tokom posjete Rudniku i termoelektrani “Ugljevik”, investiciju od 100 miliona maraka u izgradnju fabrike za preradu gipsa kao produkta odsumporavanja i otvaranje novih 100 radnih mjesta.

Obišao je i radove na redovnom godišnjem remontu u termoelektrani, koji treba da ojača njenu pogonsku spremnost i poveća obim proizvodnje električne energije. Nova investicija sa kineskom kompanijom “BNBM”, u kojoj je RiTE Ugljevik jedan od akcionara, otvara novu stranicu rada i razvoja. Panirano je da bude realizovana u narednih nekoliko godina, prenosi RTRS. 

– Oko 40 miliona kvadratnih metara gipsanih ploča bi se proizvodilo u tom proizvodnom objektu i ja sam uvjeren da je to značajno za ovaj kraj i da će biti prihvaćeno ovdje i Republici Srpskoj. Јedan veliki doprinos daljem rastu industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj – rekao je Đokić. Podsjetio je na veliku investiciju iz 2017. godine u sistemu za odsumporavanje dimnih gasova, koji je za nekoliko decenija produžio radni vijek elektrane. Kaže da je ona sada vrlo mali zagađivač i da će novom investicijom tehnološki proces biti zaokružen. Izrazio je zahvalnost aktuelnom rukovodstvu preduzeća i svima koji su godinama radili da bi se omogućila ova investicija, za koju je ključnu saglasnost dala Vlada Srpske. 

– Poslije odluka Nadzornog odbora, uprave preduzeća, Vlade Republike Srpske, danas je i Skupština akcionara donijela odluku da možemo potpisati ugovore o prodaji gipsa i uglja sa BMBM Ugljevik, tako da bi se stvorili uslovi za pokretanje investicije – gradnje fabrike gipsa u Ugljeviku, to će mnogo značiti kako za Ugljevik tako i za Srpsku – istakao je Diko Cvijetinović, direktor RiTE “Ugljevik”. Radovi na redovnom godišnjem remontu u RiTE treba da ojačaju pogonsku spremnost i povećaju obim proizvodnje električne energije. Remont, koji je počeo 8. maja trebalo bi da bude završen 23. juna.