Najveća narudžba u istoriji: Turkish Airlines će naručiti 600 novih aviona

Investicije

Kompanija Turkish Airlines naručit će ukupno 600 novih aviona u junu i oni će biti isporučeni u roku od deset godina, rekao je u četvrtak predsjednik kompanije Ahmet Bolat.

Takva narudžba, ako bude potvrđena, bila bi najveća u historiji industrije od strane jednog avioprijevoznika, zasjenjujući rekordnu narudžbu Air Indije za 470 Airbus i Boeing aviona u decembru.

Najava je iznenadila neke izvore iz industrije i analitičare.

Govoreći nekoliko sedmica prije nego što će Turska ugostiti čelnike aviokompanija iz Međunarodnog udruženja zračnog prometa, Bolat je rekao da će se narudžba sastojati od 400 uskotrupnih i 200 širokotrupnih aviona, dodajući da će se flota povećati na 810 aviona do 2033. godine.

– Tokom IATA-e ćemo objaviti narudžbe. S jednim od velikih proizvođača smo pri kraju razgovora. Naručit ćemo ukupno oko 600 aviona – rekao je Bolat.

IATA-in godišnji summit koji okuplja oko 280 zračnih prijevoznika, održat će se u Istanbulu od 4. do 6. juna.

Bolat je rekao da su blizu dogovora s Boeingom za dio narudžbe, ali nije dao dodatne detalje. Boeing je odbio komentirati.

Turkish Airlines bi mogao predati narudžbu za ostatak novih aviona “drugom proizvođaču”, dodao je Bolat očito misleći na Airbus, Boeingovog evropskog rivala. Airbus je također odbio komentirati.