Evo koliko biste zaradili da ste uložili u Coca-Colu, kad i Warren Buffett

Investicije

Decenijama, gigant pića Coca-Cola je glavni holding u portfelju Berkshire Hathawaya, kompanije kojom rukovodi čuveni investitor Warren Buffett.

Benzinga je napravila osvrt na prvu Buffettovu kupovinu akcija Coca-Cole i kako bi investitori prošli da su uložili zajedno s njim.

Godine 1988. Buffett i Berkshire Hathaway su napravili senzaciju kupovinom dionica Coca-Cole. Do kraja godine, Berkshire Hathaway je imao ukupno 14.172.500 dionica po prosječnoj cijeni od 41,81 dolara, prenosi Investitor.me.

U godišnjem pismu te godine, Buffett, za kojeg se kaže da pije pet limenki Coca-Cole ili Cherry Cole dnevno, osvrnuo se na kupovinu dionica ove kompanije.

– Godine 1988. izvršili smo velike kupovine Federalnog hipotekarnog kredita za nekretnine Pfd i Coca Cole. Očekujemo da ćemo ove hartije od vrijednosti držati dugo vremena. Zapravo, kada posjedujemo dijelove izvanrednih kompanija sa izvanrednim menadžmentom, naš vjerovatni period držanja je: zauvijek – poručio je Buffett.

Kompanija sada posjeduje 400 miliona dionica Coca-Cole, što čini oko 8,5% njenog portfelja. Berkshire Hathaway posjeduje preko 9% dionica Coca-Cole.

Ulaganje 1.000 dolara u Coca-Colu: Buffettova velika opklada 1988. godine označila je jednu od najvećih poslova za neko javno preduzeće legendarnog investitora.

Da ste kao investitor uložili u akcije Coca-Cole po istoj cijeni i kada je Berkshire Hathaway kupio dionice, danas bi bili ugodno nagrađeni.

Ulaganje od 1.000 dolara u to vrijeme moglo je kupiti 23,92 dionice Coca-Cole. Dionice Coca-Cole su se podijelile 2-za-1 1990, 1992, 1996. i 2012. Podjela dionica bi pretvorila investiciju od 1.000 dolara u 382,72 dionice.

Danas bi investicija od 1.000 dolara vrijedjela 23,32 hiljade dolara, na osnovu cijene od 60,95 dolara u vrijeme pisanja teksta, ne uključujući dividende.

Investicija bi, dakle, porasla za nevjerovatnih 2.232,7% u posljednje 33 godine, što predstavlja prosječan godišnji prinos od 67,7%.

Neće svaka Buffettova investicija biti pobjednička u ovoj mjeri, ali legendarni investitor je dokazao da su mnogi od najvećih dionica Berkshire Hathawaya ostvarili dobar povrat ulaganja kada se drže dugi niz godina.

Berkshire Hathaway će nastaviti da povećava svoju Coca-Cola poziciju u narednim godinama, kako je ranije najavljeno.