Pavgord i Galens kupili 40% Pavlović International banke

BiH

Firme „Pavgord“ Foča i „Galens“ Novi Sad kupile su jutros na Banjalučkoj berzi akcije Pavlović International Banke u iznosu od sedam miliona KM čime su postali vlasnici oko 40 odsto banke.

Prethodno je „Pavgord“ dobio saglasnost Agencije za bankarstvo Republike Srpske za dokapitalizaciju Pavlović banke kojom će steći 30 odsto vlasništva. „Galensu“ nije bila potrebna saglasnost jer je u ovoj fazi preuzima oko 10 odsto akcija, objavio je CAPITAL.

Nakon nekoliko puta odgađane dokapitalizacije Pavlović International Banke 13. juna je raspisan novi javni poziv za prodaju akcija te banke. Cijeli postupak je završen jutros.

Fočanska i novosadska firma planiraju da ponude Vladi Republike Srpske otkup 43 miliona KM potraživanja institucija i preduzeća RS od Fabrike glinice (FG) „Birač“, a kako bi ispunili uslove za to već su kupili hotel „Jahorina“, te im je neophodna i banka.

Ranije su interes pokazale kompanije „AluChem“ iz SAD-a i „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića iz Londona, te „Boksit“ iz Milića.