Bosanci tuže VW, tražiće dvije milijarde evra

BiH

Koncern Prevent, iza kojeg stoji bosanskohercegovačka preduzetnička porodica Hastor, priprema tužbu tešku dvije milijarde evra protiv Folksvagena zbog jednostranog raskidanja ugovora, javljaju njemački mediji

– Tužba će biti dostavljena uskoro – rekao je za Sueddeutsche Zeitung predstavnik Prevent grupe u čijem vlasništvu se, između ostalog, nalazi nekoliko firmi za proizvodnju automobilskih dijelova. On je odbio reći o kom iznosu se radi, ali je dodao kako se radi o milijardama. Sueddeutsche Zeitnug piše, pozivajući se na krugove u autoindustriji, o dvije milijarde evra. Prevent Folksvagenu predbacuje jednostrano raskidanje ugovora i svesnu i planiranu prevaru.

U ljeto 2016. godine firme ES Guss i Car Trim, koje proizvode dijelove za mjenjač i presvlake za automobilska sjedišta, obustavile su isporuku dijelova najvećem njemačkom proizvođaču automobila jer je VW navodno prekršio jedan prethodni ugovor. VW je, nakon obustave rada u nekoliko pogona i gubitka, kako je tada navedeno, nekoliko stotina miliona evra, postigao sporazum s Preventom koji je međutim prije mjesec dana poništen od strane automobilskog koncerna iz Volfsburga.

Prevent sada tuži VW zbog jednostranog poništenja ugovora i planirane prevare. 

Prevent smatra da je VW već 2016. prilikom sklapanja ugovora imao namjeru da isti ugovor prevremeno poništi. U VW se pravdaju da su 2016. bili ucenom prisiljeni na potpisivanje ugovora i da su od samog početka Preventu dali do znanja da ugovor smatraju neodrživim.

Nakon ukidanja ugovora Prevent je bio prisiljen na otpuštanje radnika.