Dojče Telekom i Erikson najavljuju saradnju u pružanju usluga 5G tehnologije

Good Idea

Njemački Dojče Telekom i švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Erikson najavili su udruživanje snaga kako bi podmirili sve veću potražnju industrijskih kompanija u Njemačkoj za uslugama prenosa podataka mobilnim mrežama nove generacije.

Tehnologija 5G omogućuje prenos podataka minimalno 20 puta većom brzinom nego u postojećim mrežama četvrte generacije i osiguraće uslove za modernizaciju industrije i širenje poslovanja na područja visokoautomatizovanih vozila, proširene stvarnosti i vještačke inteligencije.

Sarađivaće i u pružanju usluga mobilnog prenosa podataka u industrijskim pogonima, vazdušnim te pomorskim i riječnim lukama, stoji u odvojenim saopštenjima ovih kompanija.

U Eriksonu napominju i da će njihove mreže Campus obuhvatati javne i privatne mobilne mreže.

Tehnologija mobilnih mreža nove generacije područje je žestokog takmičenja kompanija u telekomunikacionom sektoru koje će u sljedećih sedam godina samo u SAD-u na taj segment poslovanja potrošiti 275 milijardi dolara, prema procjeni računovodstvene kompanije Accenture.

Savjetodavna kuća Gartner prognozira u svom izvještaju objavljenom ove godine da će mreže 5G u početnoj fazi biti instalirane najprije na ostrvima. Na globalnom nivou do 2025. godine će manje od 45 odsto telekomunikacionih kompanija lansirati komercijalne mreže 5G, procjenjuju također u Gartneru.

Dojče Telekom najavio je ograničenu lepezu 5G usluga na matičnome, njemačkom tržištu, koje će biti ponuđene u prvom redu korisnicima u gradovima sa brzim pristupom mobilnom internetu.