EU želi svako selo opremiti besplatnim bezičnim internetom

Nadležne organizacije u Evropskoj Uniji su se dogovorile da će pružiti besplatan internet u hiljadama gradova i gradića širom Evrope

WiFi4EU akcija treba da javna mjesta, poput parkova i biblioteka, opremi hotspotovima koje će finansirati EU do 2020. godine.

Šema besplatnog interneta će se odnositi na sve države članice, zvaničnici su rekli u ponedeljak, nakon što su EU parlament, Savjet EU i komisija EU postigli nezvaničan dogovor oko plana.

Plan bi se fokusirao na mjesta gde je povezivanje ograničeno i generalno za ljude koji imaju problema pristupajući internetu. Ova takozvana WiFi4EU inicijativa je dio većeg remonta komunikacija.

„WiFi4EU je dobrodošao prvi korak, ali mnogo više se mora uraditi da se postigne povezivanje na velikim brzinama širom EU treritorije.“ rekao je Andrus Ansip, potpredsjednik komisije EU na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Na osnovu dogovora, EU će finansirati projekat sa nekih 120 miliona evra tokom sledeće dvije godine. Ovaj novac će biti korišten da podrži instalaciju najmodernije Wi-Fi opreme za barem 6.000 do 8.000 lokalnih zajednica, stoji na sajtu EU komisije.

Tačni detalji oko budžeta tek treba da se finaliziraju.

Pod uslovima dogovora, javna mjesta poput bolnica, biblioteka, parkova i ostalih centara zajednica, treba da se prijave za finansiranje lokalne bežične pristupne tačke. EU će obezbijediti vaučere i druge alate da pokrije troškove i do 100 odsto cijene.

Lokalna javna tijela bi tada bila odgovorna za održavanje konekcije u barem naredne tri godine.

EU će primati samo projekte koji neće „duplirati postojeće ili privatne internet veze,“ stoji u saopštenju komisije.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prvo je najavio palnove za WiFi4EU u govoru 2016. godine, navodeći da je cilj „opremiti svako evropsko selo i svaki grad sa besplatnim bežičnim pristupom internetu oko glavnih centara javnog života do 2020. godine.“

Plan kreće u implementaciju krajem 2017. godine.