Prvi supermarket bez kase i prodavca

Kompanija Amazon predstavila je koncept samousluga u kojima kupci, zahvaljujući tehnologiji vještačke inteligencije, uzimaju robu i odlaze, ne čekajući u redu na kasi

„Amazon“ je na svom sajtu saopštio da je testirao novi supermarket u Sijetlu, u čijoj su ponudi osnovni prehrambeni proizvodi – hljeb, mlijeko, sir, čokolada, kao i jela „za ponijeti“. Taj prodajni objekat za sada je dostupan samo zaposlenima u toj kompaniji, a za ostale potrošaće biće otvoren početkom 2017. godine.

Konceptom „Amazon Go“ klijentima će biti omogućeno da kupuju bez čekanja u redu na kasi, zahvaljujući aplikaciji za mobilne telefone kojom kupac samo puni korpu kao u bilo kojoj drugoj prodavnici, a zatim odlazi bez prolaska pored kase.

Ta tehnologija automatski detektuje kada su proizvodi uzeti sa rafa i prati njihov put u virtuelnoj korpi. Kada završite sa kupovinom, možete jednostavno napustiti samouslugu, a kompanija će vam kasnije poslati račun.

Kompanija navodi da je takvu kupovinu omogućila ista tehnologija koja se koristi za automobile bez vozača, odnosno vještačka inteligencija pomoću koje računar može da vidi i uči.

To nije prvi put da američki gigant onlajn trgovine otvara fizički prodajni objekat, pošto je prošle godine, takođe u Sijetlu, otvorio biblioteku, a ima i nekoliko objekata u drugim američkim gradovima.

Ako se testiranje samousluge u Sijetlu pokaže uspješnim, to će izvršiti pritisak na kompanije koje robu prodaju na uobičajeni način, poput američkog trgovačkog džina „Volmarta“, još popularneg među građanima, uglavnom radi kupovine prehrambenih i proizvoda za domaćinstvo.