SAD prijeti Francuskoj visokim carinama zbog oporezivanja tehnoloških kompanija

Svijet

Nakon što su francuski zakonodavci izglasali uvođenje poreza velikim tehnološkim kompanijama, SAD su upozorile da će uzvratiti carinama na robu koju uvoze iz Francuske.

U ponedjeljak je kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila da bi carine mogle ciljati 2,4 milijarde dolara (2,2 milijarde eura) francuske robe, uključujući sir, vino i torbe. Stopa bi mogla dostići 100 posto.

Američki zvaničnici rekli su da će održati saslušanje o tom planu 7. januara.

Francuski digitalni poreski ciljevi sprečavaju tehnološke kompanije da izbjegavaju porez prijavljujući svoju zaradu u zemljama EU sa niskim porezom. Ta mjera pogodila bi ukupno 30 kompanija iz različitih zemalja, uključujući Kinu, Njemačku i Veliku Britaniju. Međutim, većina ciljanih kompanija ima sjedište u SAD-u, uključujući Google, Amazon i Facebook.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire opisao je potez SAD-a kao “neprihvatljiv” i obećao “snažan” evropski odgovor.

– U slučaju novih američkih sankcija, Evropska unija bila bi spremna da uzvrati– rekao je Le Maire u utorak za Radio Classique, javlja DW.