Latinska Amerika i Karibi postaju druga najveća destinacija za kineske investicije

Svijet

Region Latinske Amerike i Kariba (LAC) postao je druga najveća destinacija za kineska prekomorska ulaganja, rečeno je na forumu privatnog sektora Kina-CELAC održanom u Dongguanu, u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, piše Sinhua.

U 2022. trgovina Kina-LAC dostigla je 485,7 milijardi američkih dolara, što je povećanje od 7,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Više od 3.000 kineskih preduzeća posluje u regionu LAC-a, uključujući mnoga privatna.

Su Leđiang, izvršni potpredsjednik Svekineske federacije industrije i trgovine (ACFIC), rekao je da Kina teži visokokvalitetnom razvoju i otvaranju na visokom nivou, što će sigurno donijeti više mogućnosti zemljama LAC i ostatku svijeta.

Su je rekao da kineska privatna preduzeća, kada sprovode ekonomsku, trgovinsku i investicionu saradnju sa zemljama LAC, treba da aktivno preuzmu društvenu odgovornost i doprinesu stalnom i dugoročnom razvoju prijateljske saradnje Kine i LAC.

Domaćini foruma su bili Svekineska federacija industrije i trgovine i vlada provincije Guangdong, prenijela je agencija Beta.