Barselona zabranjuje vožnju automobila starijih od 20 g

Vlasti Barselone i okolnih opština odlučile su da tokom radne sedmice zabrane kretanje automobila starijih od 20 godina, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u tim sredinama

Sve više velikih evropskih gradova donosi mjere o zabrani saobraćaja za određene grupe vozila u gradskim sredinama, suočeni sa velikim zagađenjem vazduha zbog izduvnih gasova.

Na ovu listu upisala se i Barselona odlukom da zabrani kretanje vozila koja su prvi put registrovana prije 1. januara 1997. godine. Novo pravilo stupiće na snagu 1. januara 2019. godine, a procjenjuje se da će zabranom biti obuhvaćeno oko 7% automobila odnosno 106.000 vozila u tom gradu i okolnim mjestima.

Odluka je donijeta kao dio mjera kojima se planira smanjenje štetnih emisija za 30% u narednih 15 godina. Dok zvanično ne stupi na snagu, vlasti su ostavile mogućnost da u zimskim mjesecima, kada je zagađenje veće, privremeno zabrane saobraćaj automobila starijih od 20 godina.

Vjeruje se da usljed zagađenja vazduha u Barseloni prerano umre čak 3.500 ljudi godišnje. Kako bi se pomoglo ljudima koji će zbog zabrane biti u nemogućnosti da voze svoj automobil, gradske vlasti će im ponuditi besplatno korišćenje javnog prevoza.

Građani Barselone su u anketama jasno dali do znanja da žele da se bore protiv zagađenja vazduha, jer smatraju da je zdravlje na prvom mjestu – rekla je Janet Sanz, zamjenica gradonačelnika zadužena za životnu okolinu.

Očekuje se da ova mjera zabrane dovede do postepenog smanjenja štetnih emisija u gradu za 10% u narednih 5 godina.