Švajcarska centralna banka očekuje dobit od 49 milijardi franaka u 2019.

Banke

Švajcarska nacionalna banka (SNB) procijenila je u četvrtak da je u 2019. godini ostvarila dobit od 49 milijardi franaka zahvaljujući ulaganjima u devize i obveznice kojima nastoji da zaustavi jačanje domaće valute.

U 2018. godini SNB je zabilježio gubitak od 15 milijardi franaka.

Glavnica iznosa – 40 milijardi franaka – otpada na pozicije u stranim valutama. Na kraju prošle godine SNB-ov je devizni portfolio premašio 804 milijarde franaka, što je više od vrijednosti švajcarskog bruto domaćeg proizvoda.

SNB kupuje devize kako bi zakočio jačanje domaće valute koju ulagači smatraju sigurnim ulaganjem u kriznim vremenima. Jak franak škodi švajcarskim izvoznicima a potpora domaćoj privredi sastavni je dio mandata centralne banke, kao i očuvanje stabilnosti cijena.

SNB nije obavezan da ostvaruje dobit.

Dodatnih 6,9 milijardi prošlogodišnje dobiti generisano je povećanjem vrijednosti ulaganja u zlato, prema preliminarnim podacima.

SNB će na temelju rezultata u 2019. isplatiti dvije milijarde franaka dividendi saveznoj vladi i kantonima i razgovaraće s predstavnicima ministarstva finansija o mogućim dodatnim isplatama za 2019. i 2020. godinu.