Credit Suisse u ogromnom gubitku, najavljen strateški zaokret

Banke, Nekategorizovano

Credit Suisse je objavio tromjesečni gubitak koji je znatno veći od procjena analitičara. Posrnuli zajmodavac objavio je neto gubitak u trećem tromjesečju od 4,034 milijarde švajcarskih franaka (4,09 milijardi dolara), u poređenju s očekivanjima analitičara o gubitku od 567,93 miliona švicarskih franaka. Brojka je takođe očekivano gora od 434 miliona švajcarskih franaka dobiti objavljene u istom kvartalu prošle godine.

Banka je napomenula da gubitak odražava umanjenje vrijednosti od 3,655 milijardi švajcarskih franaka koje se odnosi na “ponovnu procjenu odgođene poreske imovine kao rezultat sveobuhvatnog strateškog pregleda”.

Pod pritiskom ulagača, banka je otkrila veliku reviziju svog poslovanja u pokušaju rješavanja loših rezultata svoje investicione banke i nakon niza sudskih troškova koji su umanjili zaradu.

U svom široko očekivanom strateškom zaokretu, Credit Suisse obećao je da će “radikalno restrukturirati” svoju investicionu banku kako bi značajno smanjio izloženost rizikom ponderisanoj imovini, koja se koristi za određivanje kapitalnih zahtjeva banke. Takođe ima za cilj da smanji svoju bazu troškova za 15%, ili 2,5 milijardi švajcarskih franaka, do 2025.

Credit Suisse očekuje da će platiti troškove restrukturiranja od 2,9 milijardi švajcarskih franaka do kraja 2024.

Planom transformacije Credit Suisse će odvojiti svoju investicionu banku u zasebnu kompaniju CS First Boston, prikupiti 4 milijarde švajcarskih franaka kapitala izdavanjem novih dionica i ponudom prava te stvoriti jedinicu za oslobađanje kapitala kako bi se zaustavili niži povrat sredstava i nestrateški poslovi.

“Naš novi integrisani model, s našom franšizom za upravljanje imovinom, snažnom švajcarskom bankom i mogućnostima upravljanja imovinom, osmišljen je kako bi nam omogućio isporuku jedinstvene i uvjerljive ponude za klijente i kolege, dok ciljamo na organski rast i stvaranje kapitala za dioničare”, rekao je novi izvršni direktor Ulrich Koerner.

“Novi Izvršni odbor fokusiran je na vraćanje povjerenja kroz neselektivno i odgovorno sprovođenje naše nove strategije, gdje upravljanje rizikom ostaje u samoj srži svega što radimo”, dodao je.

Koerner je preuzeo kormilo u julu poslije ostavke prethodnika Thomasa Gottsteina, nakon što je banka u drugom tromjesečju zabilježila neto gubitak od 1,593 milijarde švajcarskih franaka, daleko ispod očekivanja analitičara.

Credit Suisse je tokom prošle godine bio pogođen slabim prihodima investicijskog bankarstva, gubicima od povlačenja poslovanja u Rusiji i troškovima sudskih sporova koji se odnose na mnoštvo naslijeđenih propusta u usklađenosti i upravljanju rizicima, ponajviše s skandalom hedž fondova Archegos.

Izvor: SEEbiz