Vrijednost dionica najveće evropske banke pala za 62 posto

Vrijednost dionica najveće evropske banke HSBC je pala nakon što je banka ostvarila veliki godišnji pad dobiti

Banka je imala pad veći nego što je očekivala, odnosno njena dobit 2016. godine je niža za 62 posto ili 7,1 milijardu dolara prije oporezivanja dobiti.

HSBC navodi da je pad dobiti kratkotrajan te ističe da je glavni krivac za trenutno stanje prestanak poslovanja u Brazilu.

HSBC dionice pale su za 3,5 posto u Hong Kongu. Aludirajući na izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i glasanje Velike Britanije da napusti Evropsku uniju (EU), banka je saopštila da će 2016. godinu dugo pamtiti po značajnim i uglavnom neočekivanim ekonomskim i političkim događajima.

Prema njegovim riječima, neizvjesnosti su stvorile promjene koje su privremeno uticale na investicionu aktivnost i doprinijele nestabilnom finansijskom stanju na tržištu.

Gledajući u budućnost do kraja 2017. godine, banka je rekla da je ishod američkih izbora dodatno zabrinuo administraciju HSBC-a.

Banka je saopštila da bi nastavak ovakvog trenda pada dobiti mogao dovesti do poremećaja u globalnoj trgovini i uticati na liniju poslovanja.