Sud proglasio bankrot Jugoremedije

Privredni sud u Zrenjaninu donio je rješenje kojim se određuje bankrotstvo u postupku stečaja nad zrenjaninskom fabrikom lijekova Jugoremedija. Stečaj nad Jugoremedijom otvoren je decembra 2012. godine.

Povjerilac Heta Real Estate iz Beograda podnio je u periodu stečaja plan reorganizacije, ali je on u više navrata vraćan radi ispravke i dopune. Na zahtjev podnosioca plana 19. avgusta ove godine odobren je još jedan naknadni rok, zaključno sa 15. oktobrom 2016. godine da povjerilac sudu vrati ispravljen i dopunjen plan reorganizacije.

Kako stečajni povjerilac u tom roku nije vratio ispravljen i dopunjen plan reorganizacije, sud je 24. oktobra donio rješenje kojim se smatra da je podnijeti Plan reorganizacije povučen.

Jugoremediju je 2002. godine privatizovala makedonska firma Jaka 80, čiji vlasnik je niški biznismen Jovica Stefanović Nini. Poslije višemjesečnog štrajka većeg dijela zaposlenih, koji su i manjinski akcionari Jugoremedije, država je raskinula privatizaciju jer vlasnik nije ispunio ugovorene obaveze.

Upravu nad fabrikom su poslije toga preuzeli radnici-akcionari Jugoremedije na čelu sa Zdravkom Deurićem koji je kasnije, kao generalni direktor, sa još nekoliko svojih saradnika sudski procesuiran zbog sumnje da su prilikom osnivanja privrednog društva Penfarm oštetili Jugoremediju.

U međuvremenu je proizvodne pogone zakupio novosadski Union medic.

Stečajni postupak u Jugoremediji otvoren je na zahtjev Hipo Alpe-Adrija banke s kojom je zrenjaninska fabrika krajem aprila prošle godine sklopila ugovor o restrukturiranju kredita i koja potražuje oko 1,6 miliona evra.

Slučaj Jugoremedije nalazi se i na spisku 24 sumnjive privatizacije, čije je preispitivanje zahtijevala Evropska unija. (Beta)