Zbog rata u Ukrajini kompanije sele poslovanje iz Rusije u Tursku

Ekonomija

Međunarodne kompanije, koje su pogođene ruskim ratom protiv Ukrajine, počele su da sele svoja sjedišta iz Rusije u Tursku, smatrajući tu državu “sigurnom lukom regije” i “važnom trgovinskom bazom”.

Konkretno, američke kompanije, koje zauzimaju drugo mjesto u međunarodnim kapitalnim ulaganjima, fokusirale su se na poslovne posjete Turskoj kako bi se upoznale s mogućnostima saradnje i procijenile mogućnosti ulaganja u zemlji.

Prema pisanju agencije Anadolija, izbijanje pandemije i rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine pogodili su niz zapadnih investicionih kompanija koje posluju u Rusiji.

Informacije upućuju na to da je grupa pomenutih kompanija počela da preusmjerava ulaganja iz Rusije u Tursku, uzimajući u obzir mogućnost ulaganja, cijene energije, troškove prevoza i radnu snagu.

Pandemija i izbijanje rusko-ukrajinskog rata uveliko su se odrazili na aktivnosti zapadnih kompanija u Rusiji i njihove investicione planove.

Vodeće svjetske kompanije, koje podržavaju sankcije mnogih zemalja i međunarodnih organizacija nametnutih Rusiji, ili su obustavile svoje poslovanje ili su se povukle s ruskog tržišta i potražile alternative.

Nakon što su zaustavile svoje poslovanje u Rusiji, međunarodne kompanije koje traže sigurno i stabilno okruženje počele su koordinirati svoje poslovanje i ulaganja u regiji preko novih sjedišta koja su otvorena u Turskoj.