Volkswagen razmatra ukidanje do 30.000 radnih mjesta

Ekonomija

Njemačka automobilska kompanija Volkswagen (VW) razmatra ukidanje do 30.000 radnih mjesta kako bi smanjila troškove i poboljšala konkurentnost u odnosu na rivale poput Tesle.

List se poziva u tekstu na prezentaciju generalnog direktora VW-a, Herberta Disa, održanu na sjednici Nadzornog odbora kompanije, piše njemački dnevnik Handelsblat. a prenosi Tanjug.

„Nema sumnje da moramo da se pozabavimo konkurentnošću naše fabrike u Volfsburgu, imajući u vidu nove učesnike na tržištu. Diskusija o tome se vodi i ima mnogo dobrih ideja. Nema konkretnih scenarija“, odgovorio je portparol VW-a Mihael Manske (Michael Manske) na zahtev Reutersa za komentarom.

Portparol radničkog savjeta u Volkswagenu je rekao da, iako neće da komentariše spekulacije o tome da li je Dis izjavio tako nešto ili ne, smatra da je „redukovanje 30.000 radnih mjesta apsurdno i neosnovano“.

Volkswagen takođe razmatra listiranje svojih jedinica za automobilske punjače i energiju na berzi, pored postojećih planova za inicijalnu javnu ponudu svoje divizije za proizvodnju baterija. Navodi se da će proći još dvije godine da izlaska novih kompanija na berzu.