Otvorena fabrika za proizvodnju litijuma u Njemačkoj, prva u Evropi

Ekonomija

Kompanija Vulcan Energy zvanično je otvorila fabriku za proizvodnju litijuma u gradu Landauu, u Njemačkoj.

Litijum će se dobijati ekstrakcijom iz geotermalnog rezervoara slane vode u dolinama gornjeg toka rijeke Rajne, najvećeg evropskog resursa litijuma, saopštila je kompanija.

Ovo će biti prve litijumske hemikalije lokalnog porijekla proizvedene u Evropi.

Investicija je vrijedna 40 miliona eura i dio je projekta Zero carbon lithium, koji će omogućiti proizvodnju litijuma sa neto nultim ugljeničnim otiskom, prvim takve vrste u svijetu, zahvaljujući toploj, geotermalnoj vodi.

Istovremeno, topla geotermalna voda će se koristiti za sisteme grijanja i proizvodnju električne energije.

U početku će fabrika služiti kao poligon za obuku proizvodnog tima kompanije, dok se početak komercijalne proizvodnje očekuje za dvije i po godine.

Tada će se proizvoditi dovoljno litijum hidroksida za baterije za 500.000 električnih vozila. Ova kompanija ima ugovore za kupovinu litijuma sa automobilskim gigantima poput kompanija Stellantis, Volkswagen, Renault…

Fabrika u Landauu je prva sa isključivo domaćom proizvodnjom litijuma, kako bi se obijezbedio evropski lanac snabdijevanja litijumom za proizvođače električnih vozila.

– Naša fabrika je spremna za početak proizvodnje. Ovo nije samo dostignuće za Vulkan: to je korak naprijed za Njemačku i Evropu ka snabdijevanju litijumom, koji je neophodan da pomogne automobilskoj industriji da preživi i napreduje u novom električnom dobu, bez kompromisa u pogledu etičkih standarda ili standarda održivosti – rekao je Kris Moreno, generalni direktor Vulcan energy, prenio je portal Energologija.