Hrvati piju najviše vina po glavi stanovnika na svijetu

“Hrvatska je treća po količini popijenog vina po glavi stanovnika na svijetu, odmah iza Vatikana i Andore, ali kako su te dvije države premalene za relevantnost podataka, može se reći da Hrvati piju najviše vina po glavi stanovnika”, stoji u rezultatima istraživanja američkog Wine Institutea.

Institut je objavio kako su rezultati pomalo iznenađujući jer većina ljudi smatra da se najviše vina po glavi stanovnika popije u Francuskoj ili Italiji, ali prema rezultatima istraživanja, Hrvati per capita godišnje popiju 44,2 litre vina, dok se iza njih smjestila susjedna Slovenija, čiji stanovnik godišnje popije 44,07 litara vina. Tek iza Hrvatske i Slovenije smjestila se svjetska vinska velesila Francuska (42,51), a slijede je Portugal, Švajcarska, Makedonija, Moldavija i Italija.

Hrvatska se može pohvaliti s više od 130 različitih vrsta vina koja su prepoznata od ljubitelja vina na međunarodnom vinskom tržištu.

“Hrvatska vina sve više privlače pažnju svjetskih eksperata, a rijetka su u svijetu ona vina po kojima i restorani s tri Michelinove zvjezdice slažu svoje menije”, navodi se u istraživanju.