Turistički kompleks „Klekovača“ projekat koji vrijedi čekati 10 godina

Uz obronke najviše planine u zapadnom dijelu BiH, Klekovači kod Bihaća, planira se izgradnja sportsko-rekreativnog centra kapaciteta 15.000 dnevnih posjeta. Projekat je vrijedan 382 miliona eura i prostire se na  2.700 hektara

Klekovača ima sve elemente turističkog kompleksa (flora, fauna i šume koje obiluju kiseonikom i pogodne su za razvoj zdravstvenog turizma).

Planinski masiv Klekovača na kojem dominira vrh Velika Klekovača na 1.962 metra nadmorske visine pripada centralnom sektoru zapadnih Dinarida. Klima je planinska s prosječnom godišnjom temperaturom blizu tri stepena celzijusa i snježnim prekrivačem i preko metra visine.

Turistički centar Klekovača biće povezan sa dva magistralna putna pravca te budućim autoputem Banja Luka-Split, a prednost je i blizina Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, kao i aerodroma u Banjoj Luci i Zagrebu.

klekovaca1

Prva faza investicione vrijednosti 218 miliona eura je podijeljena u dvije podfaze. Prva podfaza će formirati manje skijalište visinske razlike blizu 400 metara sa dvije žičare i četiri ski-lifta kapaciteta blizu 3.000 skijaša istovremeno. Centar će raspolagati raznovrsnim ski-stazama dužine blizu 19 kilometara, poligonom za bordove i velikim polaznim platoom. Druga faza obuhvata razvijanje skijališta u višoj zoni planine, a planirana je i gradnja dvije gondole, navode iz ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Završetkom prve faze centar će imati deset instalacija visinskog prevoza sa 35 kilometara staza, što će omogućiti istovremeno skijanje više od 5.300 skijaša. U drugoj i trećoj fazi na padinama ispod vrha Velika Klekovača će biti izgrađeno još sedam žičara i ski-liftova. Završetkom treće faze skijališta turistički centar Klekovača imaće 47 staza ukupne dužine 66,5 kilometara na površini od 173 hektara. U funkciji će biti 17 žičara i ski-liftova kapaciteta prevoza 10.000 skijaša istovremeno.

Hotelski kompleks, planinsko etno selo i ekskluzivni restoran „Vidikovac“

Nedaleko od staza biće izgrađen hotelski kompleks treće i četvrte kategorije ukupnog kapaciteta 2.530 ležajeva. U zoni centralnog trga predviđen je sadržaj za zabavu i noćni provod. Takođe, predviđena je gradnja hostela namijenjen mlađoj populaciji kapaciteta 920 ležajeva.

klekovaca2Ipak neće izostati mjesto za gradnju individualnih, privatnih apartmana, ukupno njih 198 treće kategorije.

Predviđena je i gradnja posebnih hotela, wellnesa i spa centara visoke kategorije  te i gradnja planinskog etno sela, a s dodatnim komforom će imati direktan izlazak na ski-staze. Na vrhu planine biće izgrađen ekskluzivni restoran ‘Vidikovac’ s prelijepim panoramskim pogledom i ugodnim ambijentom“, dodaju iz resornog ministarstva.

Klekovača se preporučuje osobama sa srčanim i respiratornim problemima. U sklopu turističkog kompleksa je planirana gradnja ambulante, zgrade prve pomoći, dva heliodroma i podzemne garaže kapaciteta 2.375 parking mjesta. Centar „Klekovača“ će nuditi savršene uslove za sve vrste skijaša i ljubitelja snijega, od najmlađih do najstarijih. Biće aktivan tokom cijele godine, zahvaljujući savršenim uslovima te će svi moći uživati u raznovrsnim sadržajima.

Centar će zapošljavati 3.000 radnika

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Dragan Jevtić, kaže da slijedi izrada nacrta plana područja posebne namjene „Klekovača“, a pripremna faza trebalo bi da bude završena do proljeća 2017.  Riječ je o veoma atraktivnom području čija je površina blizu 3.790 hektara. Ovakav turističko-rekreativni centar za zimski i ljetni turizam nije realizovan na području Bosne i Hercegovine u posljednjih 50 godina. (A.B)