Milan Radović, direktor Nove banke: Menadžer sa filingom Vol strita

Sa jakim znanjem, u bankarski sektor je zakoračio svjestan da se na putu do brenda, baš kao u maratonu, ne trči odmah iz sve snage

Kada se osvrne i sagleda rezultate poslovanja Nove banke, Milan Radović još kako bi imao razloga da samouvjereno ustvrdi da je kao direktor povukao više ispravnih poteza (‘Ono što je bila moja strategija je povećanje broja klijenata’): od povećanja broja fizičkih lica, klijenata banke, sa 65 hiljada na 150 hiljada, do rasta i razvoja mreže banke i u Republici Srpskoj i u FBiH. Sa izuzetno visokim tehnološkim nivoom.

– Izuzetno smo zadovoljni poslovanjem u 2015. a raduju i trendovi za dva kvartala ove godine, koji su po svemu bolji nego u istom lanjskom periodu.

Otuda Radovićevo stalno insistiranje na saradnji sa stanovništvom, kao i malim i srednjim preduzećima.

– Ne oslanjamo se mnogo na aranžmane sa državom, jer smo svjesni da su kamate na tržištu visoke za nju. Zato smo se orijentisali na čisti bankarski biznis, povećanje broja klijenata i proizvode prilagođene njima. Nisu nam potrebne velike kampanje da ostvarimo ciljeve, prepoznati smo kao brend i to se svakodnevno vidi.

Amerika diktira međunarodni monetarni sistem. Od šest hiljada milijardi mjesečnih transakcija u svijetu, 80 odsto se odvija u dolaru

Nova banka je tokom 2015. ostvarila dobit od 12 miliona maraka što, u odnosu na prethodnu, predstavlja povećanje za oko 644 hiljade maraka. Ukupna poslovna aktiva banke, koja je takođe povećana, na kraju 2015. iznosila je 1,63 milijardi maraka. Recept za uspjeh poznat je već godinama, a zasnovan je na stabilnim temeljima, najprije kroz unapređenje poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima.

U Novoj banci Radović je karijeru počeo 2009. Od tada, sve vrijeme je posvećen bankarstvu i finansijama.

– Uložio sam mnogo truda, i to mi se vratilo. Pored rezultata u banci, posebno sam ponosan na stručno usavršavanje. Moj prvi posao je bio u banci, tražili su radnika, prijavio se i prošao. Bilo je važno i što sam odlično govorio engleski. Imao sam sreću da su mi bili dostupni svi poslovi vezani za bankarstvo. To mi je pomoglo da razumijem novčani tok u banci. Nisam preskakao nijednu stepenicu. Prekretnica je bilo imenovanje za zamjenika direktora, a kasnije i generalnog direktora. Ušao sam u Upravu i počeo da se bavim bankom iz drugog ugla. Sve ono što sam izučavao na studijama primijenio sam i praktično. Analiza bilansa, klijenata, makroekonomsko okruženje, konkurenciju…

Još u gimnaziji sam shvatio da je ekonomista potreban i u medicini, sportu, sudstvu - foto Borislav Zdrinja

Magistrirao je na temu ‘Strategijsko upravljanje rizikom bankarskih kredita’ a 2013. je na istom, ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, branio i doktorsku disertaciju ‘Strategije ALM koncepta u procesu upravljanja kreditnim rizikom banke’. Za proteklih šest godina Nova banka je sinonim za uspjeh a Radovićeve zasluge su velike.

Kako je još u ranoj mladosti pokazivao sklonost ka biznisu i bankarstvu, tako se opredijelio za matematičku gimnaziju.

– Uvijek su me više zanimale konkretne stvari, i to primjenjujem u karijeri. Kao pripravnik, prvu platu sam zaradio u Agroprom banci. ^ak sam dobio i neka dodatna primanja, jer sam radio na projektu uvođenja platnog prometa u banke, prenosa sa SDK na banke. Bankarstvo je zahtjevan poziv, prepliću se privredne, društvene i državne aktivnosti, odobravaju krediti privatnim, fizičkim licima, državi. S druge strane, upravljanje je složen posao. Doktorirao sam na temu upravljanja aktivom i pasivom u bankama, i uspostavio model koji se ogleda u tome kako struktura pasive može da utiče na strukturu aktive u banci…

S obzirom na obim posla, uvjeren je da iz temeljnog i napornog rada i dobre organizacije slobodnog vremena proizilaze najbolji rezultati.

– Dok nismo formirali tim Nove banke, mnogo toga sam prihvatio na sebe. Trebalo mi je vremena da izaberem ljude, i sada mogu reći da imamo izuzetno dobre kadrove; da je ovo timski rezultat. Lično sam možda strateški uticao na određene stvari, ali primjena strategije je na svim radnicima.

1,63 milijardi maraka iznosila je poslovna aktiva Nove banke na kraju 2015. godine

Temeljitom, uz posvećenost primarnom poslu, i predavanje na fakultetu mu iziskuje određene pripreme i vrijeme.

– Organizacija je ključna. Imam listu primarnih stvari. U pitanju je jedna To do lista i po njoj radim, na mjesečnom nivou.

Zbog prirode posla dosta vremena provede i u putovanjima, a tri grada su mu posebno draga: Barselona, Majami i Atina. Ipak, izdvaja posjete finansijskim centrima moći, Londonu i Njujorku. Sa Vol Strita nosi mnoštvo pozitivnih utisaka.

– Amerika diktira međunarodni monetarni sistem. Sve se tamo odvija. Od oko šest hiljada milijardi mjesečnih transakcija u svijetu, 80 odsto se odvija u dolaru. Onda je sve jasno. To govori o uticaju Vol Strita na međunarodni monetarni sistem. Iskustva iz Njujorka su mi mnogo pomogla u praksi. Bio sam gost Dojče banke, gdje u jednoj zgradi na 45 spratova radi pet hiljada ljudi.

Putovanja i poslovni kontakti donijeli su mu mnogobrojna poznanstva i prijateljstva. Naglašava ona iz studentskih dana.

– Posao mi je takav, kontaktiram sa mnogima, ali nemam običaj da bilo koga konkretno navodim. Moja najveća prijateljstva su potekla sa fakulteta, a tek onda preko posla. Družim se sa ljudima sa kojima sam studirao i sa kojima radim, sa kojima sam vezan 10-15 godina. Nastojim to da održavam. Sa drugima sam u poslovnim odnosima, koje je važno imati čiste i korektne.

Od obaveza ne stiže da čita lakšu literaturu, ali prati struku. Doba smanjenih očekivanja od Pol Krugmana mu je omiljeno štivo.

– To djelo je posebno važno jer je Krugman predvidio dosta stvari koje se danas dešavaju. Za literaturu, mimo stručne, i nemam previše vremena. Pripremam predavanja, a čitam i mnogo izvještaja.

ENERGETSKI POTENCIJAL

Da ste strani investitor, u šta bi ovdje investirali?
– Moramo se baviti energijom, vodom, a imamo prostora i u drvnoj i obućarskoj industriji. Prerađivačka industrija je nešto što je moguće raditi, ali bez stranih investitora, za koje treba da se obezbijedi klima, tu smo trenutno na maksimumu pa je pitanje kako ubuduće.

JOŠ JEDAN ZLATNI BAM

Nova banka je u 2004. nagrađena Zlatnim BAM-om kao banka koja je prva izvezla bankarsko znanje i tehnologiju u inostranstvo, a zatim u 2015. kao banka sa najvećim iznosom aktive sa pretežno domaćim kapitalom. Izbor dobitnika izvršen je na osnovu ključnih finansijskih pokazatelja iz revizorskih izvještaja za proteklu godinu. Dodatna revizija u Novoj banci bila je uslov za dobijanje kredita MMF i ona je pokazala da je njen rast realan.
(Žarko Marković)