6 riječi koje ne bi trebalo da koristite u CV-ju (a i dalje to radite!)

Karijere

Zlatno pravilo konkurisanja za posao jeste da CV treba „prilagođavati“ za svaki posao za koji se prijavljuje

Ipak, iako unosite nešto novo i svježe svaki put, i dalje vas ne zovu na intervju? Izgleda da je do vas. Možda nije problem toliko u radnom iskustvu ili u obrazovanju, koliko do toga da se vaša radna biografija ne razlikuje – ima puno klišea.

Izbegavajte ove riječi, jer vas neće istaći, već obrnuto, utopiće vas u more istih biografija, piše Business Insider.

1. Perfekcionista

Mnogi misle da je ova riječ najbezbjedniji način da opišete sebe, ali u praksi to nije tako. Ako je u pitanju neka ozbiljnija pozicija, ni pod razno ne stavljajte ovu riječ jer ne želite da ostavite utisak mikro-menadžera. Čak i kod poslova koji zahtjevaju da obraćate pažnju na detalje, nazivati sebe „perfekcionistom“ može da zvuči više kao da ste opsesivni a ne fokusirani.

2. Multi-tasker

Većina ljudi zapravo ne može da radi nekoliko stvari istovremeno, samo brzo prelaze sa jednog zadatka na drugi… Iako može da djeluje da su produktivni, multitaskeri su često dekocentrisani, i moguće je da „otaljavaju“ ili se ne udubljuju previše u posao.

3. Vrijedan

Niko neće napisati u biografiji da nije vrijedan. Navodi o vašim sposobnostima treba da su provjerljivi i mjerljivi, i trebalo bi da mogu da se protumače iz razgovora za posao ili iz biografije.

4. Entuzijasta i strastven

Kao i kod prethodne stavke, nemojte pisati ništa što ne možete i da dokažete.

5. Reference su dostupne na zahtjev

Kada malo razmislite, provjeravanje vaših referenci poslednje je što bi poslodavac uradio da želi da vas zaposli. To će možda doći na red tek nakon nekoliko intervjua, a ponekad i nakon procjene.

6. Timski igrač – koji dobro funkcioniše i individualno

Kada ne možemo ničeg dobrog da se sjetimo onda koristimo klišee poput „timski igrač“. Ovakva fraza ne znači ništa ako je ne potkrijepite nekim primjerom.