Poslodavci sve manje traže obrazovanije kandidate

Karijere

U prvih šest mjeseci 2017. bilježi se porast broja oglasa za zapošljavanje od skoro 8 % u odnosu na isti period prošle godine i to u proizvodnji, uslugama, administraciji i kreativi, pokazuju podaci sa sajta Poslovi.infostud.com

Za zanimanja iz ovih oblasti u prvoj polovini ove godine bilo je 7.851 oglasa, dok je za prvih šest mjeseci 2016. bilo 7.297 ponuda za zaposlenje.

Najveći porast  prisutan je u ponudi poslova koji obuhvataju IT, mašinstvo i elektrotehnikau, usluge (turizam, ugostiteljstvo), administraciju i računovodstvo, pravo, zatim farmaciju i zdravstvo, te kreativnu industriju (dizajn).

Najznačajniji rast se bilježi u IT sektoru, što se najbolje vidi iz podatka da je na jednog stručnjaka 2009, prošle godine traženo čak šest.

Izvan IT sektora, zanimljivo je da su osim diplomiranih inženjera mašinstva i elektrotehnike, najtraženiji bili automehaničari, kuvari, mesari, te frizeri. Na listi pet najtraženijih prije tri godine bili su i komercijalisti, a prošle godine vozači.

Kad je riječ o stručnoj spremi koju poslodavci traže, uočljiva je promjena u periodu 2014-2016. I dok je prije tri godine za 48 % ponuđenih poslova bila potreba srednja stručna sprema, 2015. je taj procenat porastao na 52,% a prošle godine na cijelih 60%.

S druge strane, primetan je pad oglasa u kojima poslodavci traže kandidate sa višom, visokom školom ili bachelor, sa 36 % u 2014. i 2015, na 24% u 2016. Znatno manji pad bilježi se kada su u pitanju kandidati sa završenim fakultetom.

Zanimljiv je i podatak da se prethodne tri godine bilježi drastičan porast broja oglasa na engleskom jeziku, sa 3.909 u 2014. na 6.473 prošle godine, što je 27% od ukupnog broja oglasa.