Konica Minolta u BiH: Za deset godina postali smo lideri na tržištu

Konica Minolta, evropski broj jedan u produkcijskom štampanju i kolor A3 uređajima, ove godine slavi desetogodišnjicu otkako su otvorili svoje predstavništvo u BiH

Konica Minolta poslovna rješenja BH jedna je od osam japanskih kompanija koje uspješno posluju u Bosni i Hercegovini, kvalitetom proizvoda i usluga podstiču unaprijeđenja poslovnog okruženja u zemlji. Ova bh. firma dio je Konica Minolta globalne porodice koja svoje prve i inovativne korake bilježi još u 19. vijeku. Lider u produkcijskoj štampi i digitalnom printanju u boji, kompanija ima svoje korisnike u 51 državi na cijelom evropskom kontinentu, a prisutna je i u osam država naše Adria regije gdje zapošljava 132 ljudi.

Ove godine obilježava deset godina direktnog poslovanja u BiH, Danom poslovnih inovacija na kome su predstavljena odabrana poslovna rješenja u prisustvu više od stotinu gostiju – predstavnika Ambasade Japana, poslovne javnosti te kompanija – partnera i upravo održanim Danima otvorenih vrata u svojim prostorijama, za sve zainteresovane za produkcijske uređaje najnovije generacije.

Pod sloganom Mi dajemo oblik idejama – Giving Shape to Ideas, Konica Minolta u svom portfoliju ima različite proizvode: medicinsku opremu, mjerne instrumente, industrijski ink-jet, optičke proizvode, OLED osvjetljavanje i segment za business solutions – poslovna rješenja. To je ujedno i segment kojem pripada domaća Konica Minolta i koji je prisutan na našem tržištu, a direktor firme Konica Minolta poslovna rješenja BH Mirza Merzić u narednim godinama najavljuje proširenje asortimana i na ostale Konica Minolta proizvode i rješenja.

Konica Minolta je od 1995. do 2000. godine na domaćem tržištu djelovala preko filijale u Hrvatskoj, poslije kroz partnerske firme, a 2006. otvorila je svoje predstavništvo u BiH. Dvije godine poslije, predstavništvo je preraslo u firmu Konica Minolta poslovna rješenja BH d.o.o. i trenutno posluje uz podršku 13 partnera širom Bosne i Hercegovine.

– Tokom ovih deset godina značajno smo ojačali poziciju brenda i nudimo sveobuhvatna, kvalitetna rješenja za optimalno poslovanje. Ovaj smo jubilej obilježili organizovanjem Dana poslovnih inovacija tokom kojeg smo predstavili cijeli spektar poslovnih rješenja koja odgovaraju na zahtjevnost i potrebe modernog poslovanja te daju prilike za optimalno korištenje resursa, brže i pouzdanije procese protoka dokumentacije i informacija i svakako, uštede. Kreiramo najpraktičnija i najzanimljivija rješenja za potpuno različite grupe korisnika, a razvili smo još snažniju prisutnost na domaćem tržištu u ovih deset godina – rekao je Merzić.

Firma Konica je nastala još 1873. godine, prvi kopir uređaj smislila je Minolta COPYmaster davne 1960. godine, a oni su zaslužni i za prve fotografije zemaljske kugle iz svemira. Prvi su lansirali 35 – milimetarsku kameru sa blicem i automatskom funkcijom i prvi uređaj u svijetu za mjerenje pulsa. Firme Konica i Minolta su se spojile 2003. godine u jednu firmu – tako je nastala Konica Minolta.

Od početne pozicije, te 2006. godine, kad su na tržište ušli kao kompanija koja nudi profesionalne usluge prodaje i tehničkog servisnog centra i nudili usluge optimizacije print sistema (OPS), danas su lideri na tržištu koji uz uređaje i servisne usluge za najkvalitetniji ispis, nude najnovija inovativna poslovna rješenja, proizvode, usluge i rješenja digitalizacije u uredskim i proizvodnim okruženjima.

Konica Minolta Business Solutions posluje u više od 80 zemalja Evrope, Amerike, Srednje Azije, Srednjeg istoka i Afrike sa više od od 43.000 zaposlenih širom svijeta. Konica Minolta Business Technologies u prethodnoj je finansijskoj godini ostvario promet od 7,8 milijardi eura. Godina 2015. su završili trijumfalno. Bili su na prvom mjestu po tržišnom učešću u dvije najvažnije kategorije – produkcijskom štampanju i sa kolor A3 uređajima. Sastavni dio upravljačke filozofije im je briga o očuvanju okoliša.