Lufthansa zbog štrajka dnevno gubi oko 10 miliona eura

Njemačka aviokompanija Lufthansa otkazala je danas oko 830 letova zbog štrajka pilota, a poremećaji u letovima na dugim linijama očekuju se i tokom vikenda

Vrijednost akcija Lufthanse opala je ove godine za 13 posto, a danas je dodatno umanjena pošto investitori strahuju od prolongiranog štrajka, jer ni piloti niti uprava kompanije ne pokazuju nagovještaj da će da popuste.

Lufthansa je otkazala više od 2.600 letova od kada su piloti stupili u štrajk u srijedu, 23. novembra, čime su poremećeni planovi više od 315.000 putnika.

Sindikat kabinske posade vrši pritisak na upravu firme i juče je produžio štrajk sa dva na tri dana, s napomenom da letovi na dugim linijama koji kreću iz Njemačke neće biti obavljeni do sutra u ponoć.

Štrajk je danas obuhvatio letove na kratkim i srednjim linijama.

Ovo je 14. protest pilota od početka 2014. godine. Sindikat želi da zarade 5.400 pilota u Njemačkoj budu povećane za 3,7 posto u periodu od pet godina, računajući od 2012. godine, a uprava firme nudi povišicu od 2,5 posto.

Direktor Lufthanse Carsten Spohr rekao je da će budućnost ove kompanije biti ugrožena ukoliko plate pilota budu povećane na traženi nivo.

Lufthansa insistira da mora da smanji troškove zbog oštre konkurencije iako je ostvarila rekordan profit u 2015. godini. Kompanija procjenjuje da je zbog štrajka gubi oko 10 miliona eura dnevno.