Japanaci prave najmoćniji superkompjuter na svijetu

Japan planira da potroši 19.5 milijardi jena što je oko 173 miliona dolara na novi superkompjuter

Ovaj superkompjuter bi trebalo da bude sposoban za snagu od 130 petaflopa – jedan petaflop je mogućnost da se obavi kvadrilion operacija u sekundi – što znači da će moći obavljati 130 kvadriliona kalkulacija u sekundi čime bi postao najbrži računar na svijetu.

Japanci se nadaju da će superkompjuter naziva AI Bridging Cloud – AIBC, biti završen do kraja 2018. godine, a ovaj kompjuter će nadmašiti Sunway TaihuLight, kineski superkompjuter sposoban za jačinu od 93 petaflopa.

Japansko ministarstvo i vlada imaju velike planove sa superkompjuterom, prije svega da iskoriste njegovu brzinu u raznim oblastima, pogotovo deep learningu, analizi velikih data skupova, medicini, robotici i razvoju vozila. Predviđeno je da se usluge superkompjutera iznajmljuju japanskim kompanijama da im pomognu u istraživanjima i analizama.

Još uvijek se ne zna koji procesori će formirati jezgro ove mašine, pa se možda i Japanci ugledaju na Kinu koja je razvila sopstvene čipove za svoj superkompjuter.

Japanska vlada se nada da će im ovaj projekat omogućiti da prestanu koristiti i plaćati superkompjuterske usluge američkim kompanijama kao što su Amazon, Microsoft i Google.

Najbrži japanski kompjuter do sada je mašina nazvana Fujutsku sposobna za 13,6 petaflopa.