Kompanije Epl, Huavej i Amazon povećale prodaju tableta

Computers

Kompanije Epl, Huavej i Amazon povećale su prodaju tablet računara u drugom kvartalu 2017, uprkos padu prodaje na cjelokupnom tržištu ovih mobilnih uređaja

To su pokazali objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Ukupna prodaja tableta je pala za 3,4 odsto na 37,9 miliona u odnosu na isti kvartal prošle godine, prema podacima istraživačke kompanije IDC koje je prenela agencija Frans pres.

Eplova prodaja “ajpeda” je porasla za gotovo 15 odsto na godišnjem nivou, što je toj kompaniji donijelo 30-procentni udio na globalnom tržištu.

Samsung je zadržao poziciju drugog najvećeg prodavca, sa tržišnim udjelom od 15,8 odsto, pri čemu je njegova prodaja pala za jedan odsto, navodi IDC.

Kineski Huavej je, u međuvremenu, zabilježio snažan rast prodaje tableta od 47 odsto, osvojivši treću poziciju sa tržišnim udjelom od osam odsto.

Američki Amazon je takođe zabilježio rast prodaje svog tableta “fire” za 51 odsto na godišnjem nivou, zahvaljujući čemu je zauzeo 4. poziciju, sa udjelom na tržištu od 6,4 odsto.

Kineska kompanija Lenovo je na petom mjestu, sa tržišnim udjelom od 5,7 odsto, jer je njena prodaja pala za 14,6 odsto na godišnjem nivou.