Windows 7 najpopularniji operativni sistem na svijetu

Posljednji podaci kompanije NetMarketShare potvrđuju dominaciju Windows 7 operativnog sistema

Iako su iz Redmonda jasno najavili kako će redukovati nivo podrške za Windows 7, a zvanično će podrška trajati nešto manje od tri godine – do januara 2020, korisnicima to očigledno ne znači mnogo. Prema posljednjim obrađenim podacima NetMarketShare-a, koji uključuju mart ove godine, Windows 7 je apsolutno dominantan na globalnom tržištu operativnih sistema, a u odnosu na podatke za februar, popularna „sedmica“ je povećala svoj udio na tržištu.

Windows 7 je u februaru držao 48,49 odsto ukupnog svjetskog tržišta operativnih sistema, dok je u martu taj udio povećan na 49,42 odsto. Na drugom mjestu je očekivano Windows 10 sa 25,36 odsto udjela, što svakako ne zadovoljava Microsoft koji je očekivao daleko veći i brži tržišni prodor svog posljednjeg stabilnog operativnog sistema. Windows XP još uvijek drži, i to na 7,44 odsto tržišta, iako će se u aprilu navršiti pune tri godine otkako je taj operativni sistem i službeno penzionisan.

Ukupno gledajući, Microsoft je apsolutni vladar tržišta operativnih sistema, i taj trend se vjerovatno neće dugo promijeniti. Prvi OS koji nema potpis Microsofta je Appleov Mac OS X 10.12 koji je se nalazi na petoj poziciji, sa samo 3,22 odsto ukupnog udjela.