Urušavanje ekonomije eurozone u martu

Eurozona

Indeks menadžera nabave (PMI) potonuo je u martu nešto više od 20 bodova u odnosu na februar, na 31,4 boda, najniži nivo od 1998. godine kada je londonska kompanija za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka počela objavljivati izvještaje.

Vrijednost indeksa niža je od 50 bodova što signalizira pad aktivnosti u ekonomiji.

“Urušavanje poslovnih aktivnosti širom eurozone u martu uvelike je nadmašilo čak i ono čemu smo svjedočili na vrhuncu globalne finansijske krize”, konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Prema njegovim riječima, vrijednost indeksa signalizira pad BDP-a na tromjesečnom nivou za oko dva posto, koji bi mogao biti još i veći ako vlade u idućim mjesecima posegnu za još restriktivnijim mjerama obuzdavanja virusa.

“Nagli pad aktivnosti zabilježen je u Francuskoj, Njemačkoj ali i u ostatku eurozone pod uticajem nastojanja vlada da sve oštrijim mjerama obuzdaju širenje koronavirusa”, primjećuje ekonomista londonske kompanije.

Posebno je teško pogođen uslužni sektor, bilježe u Markitu, dodajući da su ograničenja kretanja i mjere izolacije najveći udarac zadale restoranima, turizmu i organizatorima putovanja.

Industrija je takođe bilježila pad aktivnosti, iako nešto blaži nego u februaru.

Virus je snažno pogodio potražnju i u uslužnom i u proizvodnom sektoru, napominju u londonskoj kompaniji.

“Potražnja za brojnim dobrima i uslugama dramatično je pala a paralelno su dosad gotovo neviđena kašnjenja u lancima nabavke zagušila proizvodnju”, ističe Williamson.

Među vodećim ekonomijama eurozone izdvajala se Francuska najvećim padom poslovnih aktivnosti u gotovo 22 godine.

Nešto blaži pad zabilježen je u Njemačkoj, pri čemu Markit izdvaja urušavanje aktivnosti u uslužnom sektoru, najveće otkada su počeli pratiti podatke.

Menadžeri su ujedno izrazito pesimistični u prognozama za predstojećih 12 mjeseci.

“Poslovna očekivanja za predstojećih 12 mjeseci potonula su na najniži nivo otkada ih pratimo, što upućuje na zaključak da političari do sada nisu uspjeli udahnuti dašak optimizma”, zaključuje Williamson.