Kako je zdravstvo postalo brend Kube

Svijet

Zdravlje i obrazovanje su stubovi legitimiteta revolucije, pa je vlada morala da ih dovede do savršenstva

Za mnoge upokojeni Fidel Kastro bio je totalitarni despot, protivnik slobode govora, čovjek koji je bio odlučan da održi svoju teško osvojenu vlast. Međutim, za one koji ga brane ili mu se dive, bio je lider koji praktičnim i prosvećenim pristupom socijalnoj zaštiti omogućio Kubancima zavidan obrazovni i zdravstveni sistem.

Prema podacima Unicefa pismenost među mladima na Kubi iznosi 100 odsto, kao i pismenost među odraslima. Najveći napredak, kada je riječ o obrazovanju, Kastrova vlast je napravila u ranim godinama revolucije, tokom “kampanje opismenjavanja“ 1961. kada je na stotine hiljada Kubanaca, uključujući i školarce, mobilisano da edukuju sunarodnike.

Kuba je prva otkrila vakcinu koja može da zaustavi progresiju raka pluća

Od obrazovnog sistema na Kubi, još hvaljeniji je zdravstveni. Reputacija je došla kroz kvalitet medicinskih usluga – čije blagodeti su dugo uživale savezničke vlade i zemlje pogođene prirodnim katastofama. A dodatne poene Kuba je dobila tokom epidemije ebole, kada je njihov medicinski tim otišao u Zapadnu Afriku; više od 15.000 medicinskih radnika se prijavilo da učestvuje u pomoći oboljelima. Preko 450 posebno obučenih kubanskih doktora i medicinskih sestara stiglo je u Liberiju, Gvineju i Siera Lione kako bi se borili protiv bolesti. Visokom broju ljekara i proaktivnom pristupu zdravstvu Kube dugo su zavidjele mnoge zapadne zemlje. Ipak, Kuba je bila prva koja je otkrila vakcinu koja može da zaustavi progresiju raka pluća, zbog čega su ih čak i Amerikanci pozvali da zajedno rade na istraživanju lijeka za kancer.

Statistika, ipak, maskira današnje redovne nestašice hrane, kao i visoke cijene najosnovnijih potrepština poput sapuna, odjeće i knjiga.

(Gardijan)