Amerika kaznila Amazon zbog Krima

Svijet

Sjedinjene Države kaznile su Amazon zbog pružanja usluga i dostavljanja robe pojedincima sa Krima, čime se krše sankcije SAD koje zabranjuju firmama da posluju na anektiranom poluostrvu.

Tehnološki gigant takođe je proglašen krivim zbog prodaje robe mušterijama u Iranu i Siriji, ispunjavanja narudžbina ljudi lociranih ili zaposlenih u ambasadama Kube, Irana, Severne Koreje, Sudana i Sirije, kao i prodaju predmeta osobama pod sankcijama Kancelarije za kontrolu stranih fondova američkog Ministarstva finansija.

Ukupno je Amzon kažnjen 134.523 dolara zbog prekršaja učinjenih od 2011. do 2018. godine.

Kompanije se mogu suočiti sa ozbiljnim kaznama zbog poslovanja na poluostrvu Krimu, nakon što je po njegovoj aneksiji od strane Rusije veći deo međunarodne zajednice taj čin proglasio nelegalnim, što je rezultiralo uvođenjem sankcija Rusiji od strane SAD, EU i drugih zemalja Zapada, kao i zabrani firmama da posluju ili investiraju na tom poluostrvu.

Amazon navodi da su kupci uspjevali da zaobiđu sankcije koje softver poštuje tako što su namjerno pravili slovne greške u adresama. Amazon je takođe ispunjavao narudžbine kada su klijenti navodili svoj grad i regiona kao „Jalta“, jer Amazonov sistem nije razaznavao da je taj grad na Krimu.

Kazna dostiže 50 odsto vreijdnosti prodate robe u slučajevima kršenja sankcija.