Njemačka uvodi vinjete: Za domaće vozače godišnja, za strance desetodnevna

Predstavnički dom njemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je izmijenjeni prijedlog zakona o putarinama za lična vozila u Njemačkoj, koji je izmijenjen nakon što je njemačka vlada uvažila primjedbe Evropske komisije

Radi se o izmijenjenom obliku zakona koji je promijenjen nakon primjedbi Evropske komisije po kojima je zakon u prvotnom obliku djelovao diskriminirajuće prema ostalim građanima Evropske unije.

Nakon toga je zakon promijenjen na način da strancima omogućuje kupovinu povoljnijih vinjeta. Cijena vinjeta zavisiće od količine ispušnih emisija automobila. Za strana vozila cijene vinjeta za 10-dnevno korištenje koštaće od 2,50 do 25 eura. Za domaće vozače predviđena je godišnja vinjeta od 67 do 130 eura, ali vozačima vozila registrovanih u Njemačkoj puni iznos za putarinu biće kompenzovan smanjenjem poreza na lična vozila u istom iznosu.

Ovo pravilo izazvalo je reakcije njemačkih susjeda koji su, predvođeni Austrijom, iznova u petak najavili tužbu pred Evropskim sudom, tvrdeći da zakon o putarini jasno diskriminiše vozače iz ostalih zemalja Evropske unije.