Svjetske berze: Samo dva glavna berzanska indeksa u pozitivnoj teritoriji

Samo dva, od glavnih vodećih indeksa svjetskih berzi, prošle je nedjelje poslovao sa dobitkom, za razliku od prethodne sedmice kada su svi bili u plusu

Po pozitivnim rezultatima izdvaja se indeks berze u Tokiju, Nikkei, koji je tokom prošle nedjelje ojačao 0,24 odsto. To je treća uzastopna nedjelja pozitivnog kretanja.

Najveći gubitnik među berzama u Evropi bio je njemački DAX koji je izgubio 1,74 odsto vrijednosti, dok je britanski FTSE sa padom 1,61 na drugom mjestu. Francuski CAC je prošle nedjelje oslabio 0,5 odsto.

Na Wall Street-u protekle nedjelje Dow Jones je ojačao 0,1 odsto, dok je dok je S&P 500 oslabio 1,0 odsto, a Nasdaq indeks 2,7 odsto.

Od pobjede Trampa na američkim predsjedničkim izborima, S&P indeks finansijskog sektora porastao je oko 13 odsto, što se zahvaljuje Trampovim najavama da će olabaviti regulativu u bankarskom sektoru, ali i procjenama da će zbog jačanja inflacije Fed u narednom periodu ubrzati tempo povećanja kamata.

Trampova najava o povećanju ulaganja u infrastrukturu podstakla je rast cijena akcija u industrijskom sektoru za više od 7 odsto. S druge strane, u tom periodu su pale cijene akcija u nekim drugim sektorima, kao što je tehnološki.

Među dobitnicima se prošle nedjelje našao i energetski sektor, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za skoro 12 odsto, nakon što su u srijedu članice OPEC-a postigle dogovor o smanjenju proizvodnje. To bi trebalo ublažiti neravnotežu na tržištima između prekomjerne ponude i nedovoljne potražnje te tako podržati cijene ‘crnog zlata’.