Azijske berze: Cijene akcija na najvišim nivoima

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene akcija dostigle najviše nivoe u dvije godine, ali trguje se oprezno zbog raketnog testiranja Severne Koreje, masovnog hakerskog napada i slabih pokazatelja iz američke ekonomije

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 6,30 sati bio na gubitku 0,1 odsto, a blago su pale i cijene akcija u Singapuru i Australiji. Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,5 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,30 sati bio na dobitku 0,1 odsto, dostigavši najviši nivo od juna 2015. godine.

Azijski su ulagači jutros oprezni jer su u petak na Wall Streetu cijene akcija pale nakon slabijeg nego što se očekivalo rasta prometa u trgovini na malo u SAD-u, što je zabrinulo ulagače koji su se nadali naznakama ubrzanja rasta potrošnje i ekonomije. Ulagače zabrinjava i nastavak geopolitičkih napetosti nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju ispalila još jednu raketu koja se nakon 30 minuta leta srušila u more.

Pyongyang je u prošla dva mjeseca bezuspješno pokušao četiri puta testirati balističke rakete, a ti su testovi izazvali napetost u regiji, kao i prijetnje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa sjevernokorejskom režimu.

Masovni kibernetički napad takozvanim ucjenjivačkim softverom koji je tokom vikenda pogodio računarske mreže firmi i javnih ustanova u više od 150 zemalja svijeta takođe je naveo ulagače na oprez.

Jutros nema vijesti o većim poremećajima u kompjuterskim sastavima u regiji, pa se ulagači nadaju da neće biti većih šteta.

S druge strane, podršku tržištima pruža rast cijena nafte nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da su dogovorile da se razdoblje smanjenja proizvodnje produži i nakon juna, tačnije do marta 2018. godine.

Nakon što je prošle nedjelje cijena barela na američkom tržištu porasla 3,5 odsto, jutros je ojačala daljih 1 odsto, na 48,30 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupio 1 odsto, na 51,35 dolara.

Pozitivno na tržišta utiču i solidni pokazatelji iz kineske ekonomije. Promet u trgovini na malo i investicije u tržište nekretnina porasli su u aprilu više nego što se očekivalo.

Iako su kapitalne investicije i fabrička proizvodnja istovremeno porasle manje nego što se očekivalo, analitičari zaključuju da je druga po veličini svjetska ekonomija na putu stabilnog rasta nakon dužeg razdoblja usporavanja.

I na valutnim se tržištima jutros trguje oprezno, pri čemu je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, blago skliznuo na 99,22 boda, nakon što je prošle nedjelje porastao po prvi put nakon četiri nedjelje gubitaka, i to za 0,6 odsto.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,30 jena, što je 0,1 odsto manje nego što je vrijedio u petak na zatvaranju tržišta.

I dok je prema japanskoj oslabila, američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura pala 0,1 odsto, na 1,0925 dolara.