Batagon preuzeo 22 odsto Pavlović banke

Banke

Batagon International AG iz Švajcarske postao je vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović banke, što je početak sticanja kontrolnog paketa

Batagon je jučerašnjim kupovanjem 5.698.001 akcija Pavlović banke, za ukupno 2.410.254 KM, stekao udio od 22,13 odsto u vlasništvu te banke. Cijena koju je Batagon platio po akciji iznosi 0,423 KM.

U Pavlović banci su potvrdili da je Batagon stekao određen procenat vlasništva nad bankom, čime je počelo sticanje kontrolnog učešća te kompanije u banci, prema ranije dobijenoj saglasnosti Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Iz Agencije su rekli da Batagon ima rok od godinu za preuzimanje, ali da taj postupak uobičajeno traje tri mjeseca.

Dokapitalizacija Pavlović banke sa sedam miliona KM trebala je da bude izvršena do 3. decembra 2018, ali su iz banke dva puta zatražili produženje roka, što im je i odobreno. Posljednji rok je istekao krajem januara, nakon čega je objelodanjeno da je Batagon pored iskazanog interesovanja dostavila i dokaz o rezervisanim sredstvima za sticanje kontrolnog učešća u Pavlović banci.

Prema finansijskom izvještaju gubitak banke u prvih šest mjeseci prošle godine iznosio je 2,74 miliona KM, ali su u toj banci krajem januara ove godine kazali da su solventni, likvidni i da ukupan iznos novčanih sredstava iznosi oko 70 miliona KM, što je višestruko iznad obavezne rezerve na računu kod Centralne banke BiH.

Do sada je Batagon International već kupio i preuzeo upravljanje hotelom Bistrica na Jahorini, a preuzeće za 43 miliona maraka i sva potraživanja Republike Srpske od Fabrike glinice (FG) Birač Zvornik i kao najveći povjerilac imati najviše glasova u upravljanju ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najprofitabilnije Alumine Zvornik.

Krajem prošle godine Batagon je kupio i Fabriku akumulatora Sombor u stečaju, a mediji u Srbiji su pisali da iza ove firme stoji biznismen Dalibor Matić iz Osmaka kod Zvornika, odnosno njegova supruga Slađana Matić.