Devizne rezerve Kine najniže za šest godina

Devizne rezerve Kine pale su u novembru na najniži nivo u gotovo šest godina, jer su domaće vlasti nastojale da ograniče odliv kapitala i da podignu vrijednost juana u svjetlu jačanja dolara

Devizne rezerve Kine su prošlog mjeseca pale za 69,06 milijardi dolara, na 3.052 milijarde dolara, što je najniži nivo od marta 2011. godine i peti mjesec uzastopnog pada, pokazali su danas objavljeni podaci kineske centralne banke.

Ekonomisti Rojtersa su predviđali da će devizne rezerve pasti za 30 milijardi dolara, na 3.091 milijardu dolara u novembru, poslije pada od 45,7 milijardi dolara iz oktobra. Kako navodi britanska agencija, centralna banke Kine je prodala velike količine američkih dolara kako bi podržala vrijednost domaće valute, koja je prošlog mjeseca “skliznula” na najniži nivo za osam i po godina.

Pad deviznih rezervi je posljedica troprocentnog jačanja dolara prema korpi vodećih svjetskih valuta u novembru.

Samo u prošlom mjesecu, kineski juan je oslabio za 1,6 odsto, što je najgori mjesec za kinesku valutu od avgusta 2015. godine kada je zvanični Peking šokirao tržišta odlukom o devalvaciji valute za 2,0 odsto.