Warren Buffett lobira za kupovinu izraelskih državnih obveznica

Kada Warren Buffett nešto kaže, svijet finansija sluša. Ovoga puta, poznati svjetski multimilijarder sugeriše kupovinu izraelskih državnih obveznica

U službi Izraelske razvojne korporacije, koja je zadužena za izdavanje i prodaju državnih obveznica u SAD-u, Buffett je organizovao susret s investitorima iz SAD-a, Kanade, Meksika i Brazila, s kojima će se sredinom iduće nedjelje susresti na za javnost zatvorenom sastanku u New Yorku. Cilj sastanka je da svakom od investitora proda između milion i pet miliona dolara vrijednih obveznica.

Na sličnom susretu, koji se početkom godine održao u Omahi, Nebraska, Buffett je uspješno plasirao 60 miliona dolara. Na aukciji u New Yorku očekuje se da bi Izrael mogao prodati do 140 miliona dolara u obveznicama.

Buffett posjeduje izraelske obveznice u vrijednosti od 5 miliona dolara. Kupovina izraelskih obveznica predstavlja dobru investiciju i zaslužuje podršku respektabilnih zemalja, naveo je Buffett u zvaničnom saopštenju Izraelske korporacije za razvoj.