EU kaznila banke zbog manipulacija kamatnim stopama

Regulatorna tijela Evropske komisije kaznila su danas banke JPMorgan, HSBC i Kredi Agrikol ukupnom kaznom od 485 miliona eura zbog dogovaranja da manipulišu visinom kamatnih stopa

Komesarka EU za zaštitu konkurencije Margarete Vestager rekla je da su banke ilegalno razmjenjivale osjetljive informacije i dogovarale se da bi ostvarile profit na tržištu sa specijalizovanim finansijskim proizvodima.

EU je kaznila banku Džej-Pi Morgan Čejs (JP Morgan Chase) sa oko 337 miliona eura, francuski Kredi Agrikol (Credit Agricole) sa 114 miliona eura, i HSBC s sjedištem u Londonu, sa 33 miliona eura.

Prije tri godine evropska regulatorna tijela za zaštitu konkurencije odredila su kazne od ukupno 1,04 milijardi eura bankama Barklis (Barkley’s), Dojče bank (Deutsche Bank), Rojal Benk of Skotland (Royal Bank of Scotland-RBS), i Sosijete Ženeral (Societe Generale) u okviru istog tog slučaja.

Slučaj je vezan za manipulaciju finansijskim ugovorima vezanim za referentnu evropsku međubankarsku kamatnu stopu Euribor, u periodu od septembra 2005. do maja 2008. godine. U kartelu u ovom periodu učestvovalo je sedam banaka.