Pet američkih banaka izdvojilo čak 25 milijardi dolara za rezervacije

Banke

Ovih pet banaka odvojilo je ukupno 25 milijardi dolara zbog rezervacija zbog nemogućnosti otplate duga svojih klijenata. Prije krize ukupni status rezervacija ovih pet banaka iznosio je 5 milijardi USD.

Tokom financijske krize 2008. banke su kritikovane zbog preuranjenog rezervisanja za kreditne gubitke. Više od decenije kasnije, one su u puno boljem položaju. S pravovremenim porastom rezervi, pokazali su oprez i odgovornost prema ulagačima i cijelom finansijskom sistemu. Fedov stres test pripremio je najveće američke banke ranije za tešku ekonomsku krizu. Istovremeno su odustali od otkupa vlastitih dionica, povećavajući stanje kapitala u bilansu puno više nego uz zadržavanje dividende.

S porastom nezaposlenosti u SAD-u i karantinu barem do kraja mjeseca, pitanje je koliko dugo će kriza pustošiti ekonomiju. Kako je u ovom trenutku nemoguće procijeniti učinke, nije iznenađujuće da pet banaka ima vrlo različita mišljenja. Rukovodioci su jednoglasni oko neizvjesnosti koju ćemo vidjeti u ovoj sezoni tromjesečnih izvještaja.