Centralna banka Jamajke oslanja se na reggae

Banke

Bilo da su u Sjedinjenim Državama, Evropskoj uniji ili Turskoj, centralni bankari imaju iste probleme. Jedan od njih je kako uspjeti da se njihov glas čuje? Centralna banka Jamajke pronašla je rješenje.

Od kraja prošle godine, Banka Jamajke objavljuje video zapise koji regaae zvukom objašnjavaju njihovu misiju osiguravanja stabilnih cijena.

“Visoka inflacija je loša stvar”, uzdiše američka jamaikanska reggae zvijezda Tarrus Riley. “Moramo je eliminisati kao ropstvo”.

Poruka: “Niska, stabilna i predvidljiva inflacija je kao bas linija reggae muzike.” Ako ne znate kako to zvuči, možete je sasvim impresivno čuti na video snimcima.

Svi video zapisi su o ljepoti stabilnih cijena. To je upravo ono što Jamaica nije mogla da osjeti decenijama. U devedesetim godinama, poskupljenje je bilo više od 70 posto, 2015. godine još uvijek je bilo dvocifreno. U međuvremenu, centralna banka ima bolju kontrolu nad situacijom, inflacija na Jamajci je prošle godine iznosila 2,4 odsto.

Međutim, Banka Jamajke nije baš srećna zbog toga, teži ka stopi između 4 i 6 posto. Sa video spotovima ona želi da ubijedi Jamajčane koji su pogođeni inflacijom da rastuće cijene nisu uvijek loše. “Ako je inflacija preniska, onda ne možemo rasti”. Ili, kako se na jednom snimku poručuje: “Inflacija nije neprijatelj sve dok je mi možemo kontrolisati”.