Filips prodao Apolu većinski udio u Lumiledsu

Holandski gigant u sektoru elektronike, Filips, prodao je investicionom fondu Apolo 80 odsto udjela u američkoj kompaniji Lumiledsu

Udio kompanije za proizvodnju LED sijalica i rasvjete za automobile, Lumileds je prodat investicionom fondu Apolo za 1,5 milijardi dolara u gotovini.

Cijena je za 46 odsto niža od prošlogodišnjih 2,8 milijardi dolara dogovorenih sa jednim kineskim konzorcijumom, ali su taj dogovor blokirali američki regulatori navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbjednost.

Zaključenje transakcije sa Apolom očekuje se u prvoj polovini 2017, pod uslovom da se dobiju sva potrebna odobrenja tržišnih regulatora.

Prodaja Lumiledsa je završni korak u Filipsovoj prodaji poslovanja sa rasvjetom, nakon inicijalne javne ponude četvrtine akcija u Filips Lajtningu u maju ove godine.

Lumileds, sa sjedištem u kalifornijskom gradu San Hozeu, pravno je odvojen od Filipsa 2015. godine. U trećem kvartalu 2016. zabilježio je dobit od 101 milion eura u odnosu na 86 miliona u istom lanjskom tromjesečju.

Godišnji prihodi Lumiledsa kreću se oko nivoa od dvije milijarde dolara, a zapošljava devet hiljada radnika.