Jubilarni Ferrari J50 u deset primjeraka

 

Obilježavajući pola vijeka prisustva na japanskim tržištu, Ferrari je za odabrane kupce iz te zemlje predstavio specijalni automobil baziran na modelu 488 Spider

Ferrari J50, koji je plod saradnje Odjeljenja za specijalne projekte i Ferrarijevog stilskog centra u Maranelu biće izrađen u svega 10 primjeraka, što ovom vozilu daje posebnu draž i kolekcionarsku vrijednost.

Za razliku od regularnog Ferrarija 488 Spider, koji ima sklopivi metalni krov, J50 posjeduje konstrukciju sličnu „targa“ modelima, sa dva krovna elementa od ugljeničkih vlakana koji se mogu smjestiti iza sjedišta kada se rasklope.

U odnosu na 488 Spider izmijenjen je i dizajn prednjeg dijela automobila, koji je dobio drugačije farove i otvore za vazduh, pa J50 izgleda agresivnije od originala. Preoblikovani su i bokovi vozila, a tu je i horizontalna crna linija koja se prostire od „nosa“ automobila, pa sve do bočnih usisnika iza vrata.

Ovaj detalj predstavlja posvetu klasičnim modelima Ferrarija kao što su GTO, F40 i F50.

Omaž nekim starijim modelima italijanskog proizvođača čine i dvostruka kružna stop svjetla, koja su posljednji put viđena na Ferrariju F430. Ferrari J50 postavljen je na specijalne 20 inčne alu felne, a na zdanjem dijelu automobila izdvaja se elegantno uklopljeni crni spojler i providni poklopac motora.

Unutrašnjost je presvučena kombinacijom klasične crne kože i Alcantare.

Za pogon je iskorišćen poznati 3.9 litarski V8 twin-turbo iz modela 488 Spider, koji je ovom prilikom pojačan sa 20 ks, pa sada razvija 690 konjskih snaga.

Podaci o cijeni i performansama nisu saopšteni, ali pretpostavlja se da je J50 nešto startniji i brži od 488 Spidera, koji od 0 do 100 km/h stiže za 3 s, i razvija maskimalnih 325 km/h.