Ima 1.600 KS, košta 8 miliona eura i već je rasprodat

Limuzine

Centodieci je najnoviji ekstravagantni automobil Bugattija, nastao kao posveta modelu EB110 iz devedesetih.

Bugatti je “pronašao” novu formulu dobre zarade na ekskluzivnim automobilima koji se proizvode u veoma ograničenim serijama, a koštaju pravo malo bogatstvo. Najnoviji primjer ovakve poslovne politike je Centodieci, koji predstavlja omaž Bugattiju EB110 (1991-1995.).

Ako je EB110 bio raritet sa 139 primjeraka, šta tek reći za ovaj novitet čija je planirana produkcija svega deset – a svi su već pronašli svoje vlasnike. I ne samo to, proizvodni plan kaže da će proizvodnja trajati punih pet godina, odnosno planiran je ritam isporuke od tek dva automobila godišnje.

A ono što ovaj model čini posebnim, pored originalnog dizajna, svakako je 8.0 W16 motor. Naime, Chironov pogon je temeljito prerađen, a epilog je dodatna injekcija snage od 100 KS. Da, ovaj monstrum sada isporučuje 1.600 KS.

Dodatna snaga znači da će 0-100 km/h stizati za 2,4 sekunde, do 200 km/h za 6,1 s, a 300 km/h će postići sedam sekundi kasnije. I tako sve do elektronski ograničenih 380 km/h.

Promijenili su u Bugattiju i poneki dio vozila, više je upotrebljeno materijala od ugljeničnih vlakna, pa je automobil nekih 20 kg lakši od Chirona.

Bugattijev šef Stefan Vinkelman je povodom premijere modela Centodieci u Pebl Biču u Kaliforniji izjavio da ovaj novitet ima bolju upravljivost, odnosno da je dinamičniji od Chirona.

Ipak, 100 KS više, za nijansu bolje vozne karakteristike i novi dizajn nisu presudno uticali da 10 imućnih srećnika za ovaj automobil daju nekoliko puta više novca u odnosu na ionako (pre)skupi Chiron. U pitanju je zaista izuzetna ekskluziva i auto koji će uvek biti vrijedan kolekcionarski primerak i potencijalna investicija, ukoliko se neko od njih kasnije odluči da ga proda.