Bugati predstavio najskuplji automobil ikad proizvoden

Limuzine

Bugati je najavio da će u Ženevi izložiti najskuplji ikad napravljeni automobil. Najavljeno – učinjeno, ali djelimično.

Em izloženi auto ne košta 16 miliona, već „samo“ 11 miliona eura – bez poreza (i kao takav je najskuplji ikad), em nije poznat vlasnik, a najavljeno je da se pravi za 81-godišnjeg Ferdinanda Piha, unuka Ferdinanda Poršea, koji je do 2015. bio na čelu VW grupe.

No, Bugati je na sajmu u Ženevi predstavio automobil koji prevazilazi sve do sada viđeno u pogledu dizajna, luksuza, ali i pomenute cijene.

Za one koji ne znaju francuski, ime „La Voiture Noire“ djeluje prilično mistično, iako u prevodu znači „crni auto“. U Bugatiju ističu da je „crnjak“ najsnažniji, najluksuzniji i najekskluzivniji hipersportski auto na svijetu, koji je inspiraciju imao u Bugatijevoj predratnoj legendi modelu „tip 57SC Atlantik“.

Dizajnerski „crni auto“ najviše podsjeća na neki „betmobil“, a zanimljiv detalj se nalazi u zadnjem dijelu. Riječ je od šestocijevnom kraju izduvnih grana. Iako ovo djeluje pomalo pretjereno, zapravo je riječ o kopiranju rješenja sa pomenutog predratnog modela.

Pod haubom se nalazi osmolitarski W16 motor koji razvija 1.500 konjskih snaga uz nevjerovatnih 1.600 Nm i troši u prosjeku 22 litra na 100 kilometara.

Ostale performanse nisu poznate, ali nisu ni bitne, jer je ovo unikatni model, u kome će uživati njegov, za sada, nepoznati vlasnik.