Šumadijska vina stalna postavka muzeja u Bordou

Vina domaćih proizvođača okupljenih u Udruženju vinara Šumadije naredne tri godine biće stalna postavka Muzeja vina u Bordou

Božidar Aleksandrović, predsjednik Udruženja vinara Šumadije, koje okuplja deset vinarija, ističe da je postavka domaćih vina u muzeju u Bordou veliki uspjeh ne samo za Šumadiju već i cijelu Srbiju, jer stoje rame uz rame sa najpoznatijim vinskim regijama u svijetu.

Saradnja sa PKS pomoći će vinarima Šumadije i drugih regija da se razviju, budu kvalitetni, konkurentni i prepoznatljivi na međunarodnom tržištu, kao i da vinarstvo, vinogradarstvo i vinski turizam budu među vodećim privrednim granama u Srbiji, rekao je Aleksandrović.

Vinari iz Šumadije u okviru posjete Akvitaniji, učestvovali su na dvodnevnom sajmu Vinitek u Bordou, gdje su imali veoma zapažen nastup i veliki broj razgovora sa potencijalnim partnerima iz više zemalja.

Tokom posjete Francuskoj predstavnici Podruma Radovanović, vinarija Aleksandrović i Despotika, Centra vinske kulture, upoznali su se sa najnovijim tehnologijama u oblasti vinogradarstva i proizvodnje vina, kao i dostignućima vinskih regija u sektoru turizma.

Predstavnici Udruženja vinarija Šumadije i Udruženja maratona vinarija Medoka (AMCM, Association du Marathon des Châteaux du Médoc) razgovarali su o organizaciji  vinskog maratona u okviru Festivala šumadijskih vina, po ugledu na Bordo, što bi znatno doprinijelo turističkoj promociji regiona Šumadije i cijele Srbije.

Vinari iz Srbije posjetili su i Chateau Tutiac, Chateau longoa & leoville barton i Chateau Soutard, jedan od najstarijih vinograda Bordoa koji se prostire na 22 hektara sa proizvodnjom 80.000 boca. Ovaj vinograd dobitnik je međunarodne nagrade za vinski turizam „Best of d’or“ i Nacionalne nagrade za vinski turizam.