Najskuplje port vino košta 155.000 dolara

Vino

U svijetu postoje obična vina, ali i ona koja obaraju svjetske rekorde

U ovu drugu kategoriju upada i veoma fini, Niepoort, koji je smješteni u Lalique 1863 dekanter ispunjen rijetkim 155 godina starim Portoom, kreiranim 1863. godine od strane prve generacije, odnosno Franciskusa Marijusa van der Niepurta.

Niepoort u Lalique 1863 dekanteru dospjelo je u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda, kao najskuplje port vino koje je prodato na aukciji, kada je relativno skoro dostiglo cijenu od 127.000 dolara u Hong Kongu. Vino i njegov dekanter sačinjavaju samo jedan dio ekskluzivne saradnje Lalique i Niepoort brendova, koja je kao rezultat ponudila pet demidžon dekantera, od kojih svaki ima originalni Lalique potpis, serijski broj i sadrži nevjerovatno rijetko 155 godina staro vino iz Portugala.

Ovaj dekanter dolazi sa graviranim imenom osnivača Niepoort, dok je njegov sadržaj opisan kao ‘ne previše sladak, ali jako koncektrovan’. Dizajn dekantera reflektuje tehniku ‘izgubljenog voska’ koja se uči i prenosi sa generacije na generaciju od strane vrhunskih majstora, a i dan danas se koristi u Lalique fabrici. Ranije ove godine, Romanee-Conti izdanje iz 1945.godine takođe je oborilo rekord kao najskuplje vino, jer je prodato po cijeni od 785.000 dolara. (Luxlife)